Sugestie

Oleje, które należy spożywać na zimno. Cz.II

Utworzony 04 Mar 2015  / Dział: Dieta

W poprzedniej części artykułu (dostępnej tutaj) omówiłam oleje nadające się do smażenia. W tym tekście chciałabym natomiast omówić pozostałe oleje, które, jak mówi tytuł, nadają się do spożycia wyłącznie na zimno.

oleje, zdrowe tłuszcze, kwasy tłuszczowe omega3

Oleje, zdrowe tłuszcze

Jakie oleje używać na zimno?

 

Olej lniany

Olej lniany powstaje poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego. Zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe w optymalnych proporcjach: 60% kwasów Omega-3, 30% Omega-6 i Omega-9 oraz jedynie 10% kwasów nasyconych. Kwasy nienasycone zawarte w oleju zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, nadciśnienia oraz miażdżycy. Wspomagają także funkcjonowanie mózgu oraz ochraniają przewód pokarmowy i oczyszczają wątrobę.

 

Sam olej pomaga także uregulować gospodarkę węglowodanową. Z tej przyczyny zaleca się jego spożycie osobom walczącym ze zbędnymi kilogramami. Należy przyjmować około 2-3 łyżeczek dziennie. Przechowywać powinno się go w ciemnej butelce, w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. Trzeba go spożyć w ciągu 1-2 miesięcy.

 

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka powstaje w procesie tłoczenia na zimno z wiesiołka dwuletniego, będącego jedną z najcenniejszych roślin leczniczych. Podobnie jak olej lniany zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Najcenniejszy jest kwas gamma-linolenowy (GLA), który wspiera naturalną odporność i działa przeciwbakteryjnie. Kwas GLA uaktywnia także funkcje brązowej tkanki tłuszczowej, której zadaniem jest spalanie zbędnego tłuszczu i przetwarzanie go na ciepło, jest więc cennym wsparciem w odchudzaniu.

Olej pomaga także zwalczać alergię, astmę i zmiany reumatoidalne w stawach, działa leczniczo w przypadku złamań i uszkodzeń więzadeł oraz łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. Olej można pić lub dodawać do potraw. Po otwarciu można go przechowywać w lodówce przez rok.

 

Przeczytaj też:

Na czym smażyć? Oleje do smażenia Cz. I

 

Olej arganowy

Choć olej arganowy najczęściej stosuje się w przemyśle kosmetycznym, można dodawać go także do jedzenia. Należy jednak wówczas kupić specjalny olej przeznaczony do spożycia. Trzeba również uważać na podróbki, gdyż prawdziwy olej (zarówno spożywczy, jak i kosmetyczny) ze względu na skomplikowany proces wytwarzania jest drogi, powinien także posiadać specjalny certyfikat. Olej arganowy spożywczy wytwarzany jest z prażonych owoców arganii żelaznej. Wyróżnia go orzechowy smak i zapach oraz znacznie ciemniejsza barwa od oleju kosmetycznego. Warto dodawać go do sałatek, mięs, dipów czy polewać nim warzywa. 

 

Olej makadamia

Olej makadamia powstaje z orzechów makadamia. Choć jest jadalny, ze względu na jego dobroczynne właściwości dla skóry, używa się go tylko do użytku zewnętrznego. Zawiera witaminy A i z grupy B, składniki mineralne, fenole, lecytynę oraz nienasycone kwasy tłuszczowe: aż 67 proc. kwasu oleinowego, 10 proc. kwasu palmitynowego oraz do 24 proc. kwasu oleopalmitynowego. Ten ostatni wspomaga regenerację komórek oraz uelastycznia i nawilża skórę, poprawia krążenie i pracę układu limfatycznego.

 

Olej sezamowy

Stosuje się go głównie w kuchni azjatyckiej. Jak sama nazwa mówi, powstaje z nasion sezamu. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe jedno i wielonasycone. Ma także pomagać na nadciśnienie – taki wniosek wysnuł dr Devarajan Sankar z Uniwersytetu Annamalai w Indiach, nadzorujący badanie przeprowadzone na grupie 328 pacjentów z umiarkowanym lub wysokim nadciśnieniem (195 mężczyzn i 133 kobiety) których średnia wieku wynosiła 58 lat. Po 60 dniach spożywania ok. 35 gramów oleju sezamowego, przy niezmienionej diecie uśrednione ciśnienie skurczowe obniżyło się ze 166 do 134 milimetrów słupa rtęci, a rozkurczowe ze 101 do 84,6 milimetra. Olej ma również właściwości rozgrzewające i oczyszczające organizm oraz regulujące pracę gruczołów łojowych.

Katarzyna Rosiak, Instruktor Kulturystyki

Przeczytaj też:

Na czym smażyć? Oleje do smażenia Cz. I

 
Dodaj do ulubionych

FITOMENTO Sp. z o.o.

KONTAKT

Znajdź nas